Özbekistan Türk İş İnsanlarına Yeni İş Ve Yatırım Fırsatları Sunuyor « Ahi Televizyonu Kırşehir

Özbekistan Türk İş İnsanlarına Yeni İş Ve Yatırım Fırsatları Sunuyor

Bu haber 27 Haziran 2023 - 11:45 'de eklendi ve 158 views kez görüntülendi.

Özbekistan Türk İş İnsanlarına Yeni İş Ve Yatırım Fırsatları Sunuyor

ÖZBEKİSTAN TÜRK İŞ İNSANLARINA YENİ İŞ VE YATIRIM FIRSATLARI SUNUYOR.
Özbekistan ekonomik potansiyeliyle Türk iş insanlarına yeni iş ve yatırım fırsatları sunuyor başlığı altında Özbekistan’da İş ve Yatırım Fırsatları Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

Türk Dünyası İş İnsanları Derneği ve Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu olarak, İş Dünyası Vakfı Özbekistan’da İş ve Yatırım İmkânlarını Değerlendirme Toplantısı düzenlendi. İlginin ve katılımın yoğun olduğu toplantıya Türk Dünyası iş insanları Derneği üyelerinin yanı sıra Türkiye’de faaliyette bulunan Uluslararası Özbek Sanayici İş ve Bilim İnsanları Derneği üyeleri, İş Dünyası Vakfı ve Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı üyeleri ve iş insanlarımız katıldı.
Açılış konuşmasını Türk Dünyası İş İnsanları Derneği Başkanı Dr. Alaattin Büyükkaya yaptı.
Kardeş iki ülkenin tarihi ve kültürel geçmişinden, bugüne kadar gelen güzel, müspet gelişmelerinden bahseden Başkan Büyükkaya, devamında; “Özbekistan-Türkiye ilişkileri en parlak dönemlerinden birini yaşamaktadır. Özbekistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler her geçen yıl daha da gelişirken ticaret hacminin bu yıl 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Türkiye, Rusya ve Çin’in ardından Özbekistan’da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu. Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde iş yaparken Türk iş insanları özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerinin Özbekistan’daki yatırımları 1,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Müteahhitlik firmaları da Özbekistan’da bugüne kadar 5 milyar dolarlık 241 projeye imza attı…” Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın son olarak Özbekistan’a 2022’de yaptığı resmi ziyarette. İki ülke arasında ‘Tercihli Ticaret Anlaşması’, ‘Askeri Çerçeve Anlaşması’, ‘Hükümlülerin Nakli Anlaşması’, ‘Adli Bilimler Alanında İşbirliği Mutabakatı’, ‘Ülke Sınırlarından Geçen Taşıtlar ve Eşyalara Dair Ön Bilgi Değişimine İlişkin Protokolün’ de aralarında olduğu 10 ticari anlaşma imzalandı. “Türkiye ile Özbekistan’da iş yapacak firmaların işlerini kolaylaştırmak ve ülkede iş yapmak isteyen firmaları bilgilendirmek için toplantılar yapmaya devam edeceğiz.

Daha sonra kürsüye gelen Özbekistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sayın Amirsaid Agzamhodcaev konuşmasını yaptı.
Başkanım, Aziz Misafirler, Bugün sizlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Özbekistan-Türkiye ilişkileri günümüzde en parlak dönemlerinden birini yaşamaktadır. Aslına bakarsanız kardeş halklarımız arasındaki bağlar çok daha eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla ilişkilerimizi sadece son yıllardaki ivmeyle sınırlı tutmuyor, nice yüzyıllara dayandığını düşünüyoruz. Göktürkler döneminde aynı beşikte büyüdüğümüzü, Karahanlı ve Selçuklu dönemindeki temaslarımızı her zaman büyük kıvançla hatırlıyoruz. Malatya’dan Buhara’ya gelen Abdülhalik Gicduvani’yi baş tacımız olarak görüyor, Semerkant’tan gelip İstanbul’u bilim ışığıyla aydınlatan Ali Kuşçular ile gurur duyuyoruz.
Osmanlı Döneminde faaliyet gösteren Özbek tekkeleri bir anlamda ülkemizin Anadolu’daki ilk konsolosluklarıydı. Her Türk vatandaşının gururla söylediği İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, Buharalı Özbek bir annenin kollarında büyümüştü. Keza bundan 100 yıl önce Buhara Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye gelen ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda zafer kazanmasını dileyen Özbek heyetini anmak isteriz. İşte saydığım bu tarihi bilgiler de ilişkilerimizin derinliğini yansıtmaktadır.
Herhangi ilişkilerin ana temellerinden biri ekonomik bağlar. Eğer bu fikir ile hareket edersek son yıllarda ikili ticaretimizde belirgin büyüme kaydedildiği takdire şayandır. Beş yıl önce 1 miyar dolar dolaylarında olan ticaretimiz 2023 sonuna doğru göre 3,5 milyarı geçmesi bekleniyor. Burada çok önemli bir noktaya değinmeden geçemem.
Özbekistan’ın hangi bölgesine giderseniz gidin, oraya çalışmak veya iş yapmak için gelmiş bir Türk kardeşimizle karşılaşacaksınız. Yeni Özbekistan’ı inşa sürecinde Türk kardeşlerimiz bizimle omuz omuza çalışıyorlar. Türk kardeşlerimizle birlikte tarihte büyük medeniyetler inşa ettik. İnşallah bölgelerimizin huzur ve refahını, aydınlık geleceğini yine hep birlikte sağlayacağız.

Volkan Konak Mp3 indir